8 Perjalanan Keretapi yang Anda Harus Cuba Salah Satunya Jika ke India


Dari timur ke barat, dari utara ke selatan, atau dari mana sahaja, percayalah: melakukan perjalanan panjang di India dengan keretapi adalah salah satu pengalaman yang sangat mengujakan di negara berjuta warna ini. 

Berikut adalah lapan perjalanan keretapi yang anda harus cuba salah satunya (atau semuanya) sekiranya anda berpeluang melancong ke India:


1. Kalka - Shimla Toy Train

Perjalanan menaiki toy train ke Shimla yang menawarkan aroma keterujaan

Perjalanan dengan keretapi ini terkenal bagi pelancong kerana pemandangan dramatik yang dapat dilihat dari jendela keretapi serta laluannya yang berbelok-belok menyusuri bahu pergunungan. 
Menaiki Kalka-Shimla Toy Train boleh diibaratkan sebagai perjalanan menembus masuk ke jantung alam semulajadi.

Keretapi ini mengambil masa selama hampir enam jam untuk mendaki dari Kalka ke Shimla, melalui 102 terowong, lebih 87 jambatan, dan berbelok-belok di sekitar 900 selekoh. Keretapi ini juga telah beroperasi membawa penumpang melihat ke-majestik-an Himalaya sejak 1903. Cukup lama bukan?

Laluan: Kalka - Dharampur - Solan - Kandaghat - Taradevi - Barog - Salogra - Totu - Summerhill – Shimla

P.S. Tempahan untuk laluan keretapi ini hanya boleh dibuat sebulan sebelum tarikh berlepas, tidak seperti tempahan keretapi lain yang biasanya dibuka dua bulan lebih awal.

2. Qazigund – Baramulla

Perjalanan ketika musim sejuk lebih mengujakan 

Sebuah laluan keretapi yang masih belum diketahui oleh ramai pelancong, namun indah menyusuri lembah Kashmir. Ini adalah perjalanan yang sangat patut diambil sekiranya anda melawat Kashmir pada musim sejuk kerana tiada apa yang lebih menenangkan jiwa selain melakukan perjalanan yang menyegarkan merentasi hamparan salji di sepanjang lembah Kashmir, dengan puncak-puncak putih banjaran Himalaya dan pokok-pokok chinar di sekeliling.

Pastikan kamera anda sentiasa bersedia untuk memotret keindahan pemandangan luar di sepanjang perjalanan dari dalam train!

Laluan: Qazigund - Sadura - Anantnag - Bijbehara - Panjgam - Avantipura - Kakapore - Pampore - Budgam - Mazhom - Pattan - Hamre – Baramulla

3. The Desert Queen (Delhi - Jaisalmer Express)

Perjalanan menempuh gurun gersang 

Saya berani untuk mengatakan bahawa pengalaman membuat perjalanan panjang menyusuri gurun-gurun Rajasthan memang agak luar biasa, dan jika anda menganggap perjalanan keretapi gurun ini cuma membosankan, ternyata anda silap. Bahkan perjalanan menaiki keretapi ini akan membuatkan anda seakan berlayar di samudera padang pasir di mana kesunyian gurun itu sendiri bakal mempengaruhi jiwa spiritual para pengembara untuk melihat dan menatap kemonotonan panorama yang gersang. Inilah alam semulajadi yang masih berdiri dalam keagungan purba, di mana semua perihal dunia moden tidak wujud sama sekali.

Laluan: Delhi - Jaisalmer - Osian – Jodhpur

4. The Maharaja's Express

Keretapi mewah The Maharaja's Express

Diundi sebagai "The World's Leading Luxury Train" sebanyak empat kali berturut-turut, perjalanan dengan keretapi ini adalah tidak kurang seperti memasuki alam fantasi yang berduniakan permaidani merah dan teh kelas atasan untuk menemukan semula kegemilangan zaman keanggunan dan keagungan romantisme.

Keretapi ini melalui lima laluan berbeza yang merangkumi lebih daripada 12 destinasi sepanjang utara, barat dan sentral India antara bulan Oktober hingga April.

Laluan: Anda boleh memilih salah satu daripada beberapa laluan yang ditawarkan:

The Heritage of India (8 hari 7 malam)
Mumbai - Ajanta - Udaipur - Jodhpur - Bikaner - Jaipur - Ranthambore - Agra - Delhi

Treasures of India (4 hari 3 malam)
Delhi - Agra - Ranthambore - Jaipur - Delhi

Gems of India (4 hari 3 malam)
Delhi - Agra - Ranthambore - Jaipur - Delhi

Indian Panorama (8 hari 7 malam)
Delhi - Jaipur - Ranthambore - Fatehpur Sikri - Agra - Gwalior - Orchha - Khajuraho - Varanasi - Lucknow - Delhi

Indian Splendor (8 hari 7 malam)
Delhi - Agra - Ranthambore - Jaipur - Bikaner - Jodhpur - Udaipur - Balasinor - Mumbai

5. Goa Express

Keretapi melintasi air terjun Dudhsagar yang megah

Bagi saya, sebenarnya agak sukar untuk para pelancong melihat bio-diversiti yang terdapat di Western Ghats dalam satu percutian singkat melainkan anda adalah seorang long term traveler. Namun begitu pengalaman menaiki Goa Express yang ikonik ini dapat menawarkan peluang buat anda untuk membuat perjalanan dengan jendela yang terbuka sekaligus menyaksikan sendiri keindahan flora dan fauna ketika keretapi ini meluncur menyusuri banjaran ini yang usianya sendiri adalah lebih tua dari Himalaya.

Laluan: Vasco da Gama, Goa - Londa, Karnataka

6. The Darjeeling Himalaya Railway

DHR masih beroperasi menggunakan arang batu

Darjeeling Himalaya Railway atau DHR adalah pengangkutan yang tertua di antara semua keretapi pergunungan di India, malah ia juga diiktiraf sebagai tapak warisan dunia oleh UNESCO. Pengalaman menaiki keretapi ini akan membawa anda melalui beberapa siri landskap, altitud, dan perubahan iklim yang berlainan.

Circular Loops adalah laluan yang menakjubkan bagi kereta api ini dan Batasia Loop adalah yang paling terkenal kerana menawarkan pemandangan Gunung Kanchenjunga (puncak ketiga tertinggi di dunia selepas Everest dan K2) serta kota Darjeeling yang sangat memukau.

Laluan: Darjeeling - New Jalpaiguri

7. The Island Express (Kanyakumari - Trivandrum)

Hanya warna hijau tropika yang mendominasi pemandangan sepanjang perjalanan 

The Island Express adalah perjalanan singkat yang membawa penumpang menembusi kehijauan alam tropika, barisan pokok-pokok kelapa dan hutan belukar. Keretapi ini menawarkan salah satu pemandangan terbaik yang menghiasi kehidupan perkampungan di Kerala.

Laluan: Kanyakumari - Thiruvananthapuram

P.S. Walaupun dinamakan The Island Express, namun tiada satu pun bahagian laluan keretapi ini yang melalui pulau. Nama itu telah diberikan kerana dahulu keretapi ini biasanya menamatkan laluan perjalanannya di stesen Cochin Harbour Terminus di Pulau Willingdon, Cochin, sehingga pertengahan tahun 1970.

8. The Sea Bridge Ride (Mandapam - Rameswaram)

Perjalanan keretapi menyeberangi Gulf of Manner

Selain daripada keseronokan dalam pengembaraan, Jambatan Pamban - Rameshwaram adalah salah satu kebanggaan bagi kereta api India. Ia merangkumi lebih dari 2 kilometer dengan 143 tiang jambatan dan akan memberikan pengalaman dan pemandangan melintasi samudera luas.

Laluan: Mandapam - Rameswaram


Melakukan perjalanan dengan keretapi sememangnya mengujakan dan memberi berbagai pengalaman manis dan pahit bagi setiap pelancong dan pengembara yang melawat India. Pernahkah anda menaiki keretapi di India dan laluan manakah yang anda sukakan? Kongsikan kepada saya di ruangan komen :)

2 ulasan:

  1. From Jaipur to Chandigarh.
    From Shimla to Kalka on the Toy Train.

    BalasPadam

Search accomodation for your next trip!

Popular Posts

Trip.com

Bangsa membaca bangsa berjaya!

One Way at MYR79!